«Діалог безпеки». Що потрібно знати про ініціативу

В умовах кризи, яку спричинила ситуація пандемії, упродовж 2020 року в українському суспільстві зростало соціальне напруження. Режим карантинних обмежень вплинув на права людини, зменшуючи гарантії безпеки життя кожного громадянина, особливо представників соціально-незахищених груп, всіх, хто перебуває в ізоляції (місця несвободи), ускладнив виконання військових обов’язків і забезпечення правоохоронної діяльності в державі. За цей час неодноразово поставало питання, як забезпечити ефективні механізми захисту прав громадян, щоби підтримувати довіру між людиною та державою?

Учасники ініціативи «Діалог безпеки» вважають, що таким інструментом можуть бути регіональні платформи взаємодії державних правових інститутів та громадськості з посилення захисту прав людини. Вони створені для фасилітації суспільного діалогу та прийняття колективних рішень всіма стейкхолдерами.

В процесі створення регіональних платформ ЕЦПЛ виявив наявні проблеми, які заважають ефективному діалогу між державними правовими інститутами та між державними інститутами і організаціями громадського сектору. В переважній більшості випадків кожен «гравець» працює сам по собі. Пряма взаємодія державних правових інститутів між собою та з громадськістю у напрямку забезпечення дотримання прав людини на місцевому рівні (на рівні окремої області) здебільшого має формальний характер (офіційне листування та публічні звернення). Декі інститути відверто самоізолюються від інших і не бажають іти на прямий контакт. Такий характер спілкування заважає швидкому реагуванню у випадку виявлення порушень прав людини  і не дозволяє ефективно реагувати на системні проблеми.

Під час реалізації проекту протягом 2018-2020 років та проведення спільних заходів з керівниками безпекових служб та громадськості (круглих столів, підписання меморандумів, установчих зустрічей) узгоджено всі ключові моменти діяльності регіональних платформ в п’яти пілотних областях України (Львівській, Херсонській, Дніпропетровській, Донецькій та Луганській), а також визначено ключових учасників.

ДЛЯ ЧОГО ПОТРІБЕН ДІАЛОГ?

Про функції, переваги, механізми, структуру та порядок створення Регіональних платформ можна дізнатися з нового практичного посібника, який підготували експерти ЕЦПЛ.

ПАРТНЕРСЬКА ЗУСТРІЧ УЧАСНИКІВ ПЛАТФОРМИ

22 грудня 2020 року відбулася партнерська зустріч представників ініціативи «Діалог безпеки», які обговорювали підсумки річної активності регіональних платформ та знайомилися з досвідом Польщі у сфері контролю за дотриманням прав людини органами безпеки.

Найважливіші тези спікерів:

Метью Шааф, директор Представництва Freedom House в Україні: «Пандемія ускладнює ситуацію з дотриманням прав людини, але я сподіваюся, що складні проблеми буде вирішено, завдяки спільним зусиллям всіх партнерів. Для того, щоб діалог тривав, і наша робота не зупинялася, ми використовуємо онлайн-інструменти, перевіряємо що найбільш ефективно спрацювало в різних країнах і обговорюємо з експертами ситуацію у секторі безпеки. Процес комунікації між всіма учасниками ініціативи «Діалог безпеки» для нас залишається головним фокусом уваги».

Рашел Талукдер, виконавчий директор польської Платформи внутрішньої безпеки, презентував досвід роботи своєї країни у сфері контролю за дотриманням прав людини органами безпеки. Він розповів про те, як Платформа залучає до співпраці не тільки представників правоохоронних органів та організацій громадянського суспільства, але й навчальні заклади, наукові центри, що здатні запропонувати нові технологічні рішення та впливати на ситуацію дотримання прав людини. У кожному проекті команда Платформи акцентує увагу не тільки на правових, але й на етичних питаннях правоохоронної діяльності в державі.

Зокрема, Рашел Талукдер говорив про роботу дорадчих рад, про дослідження, навчальні заходи для різних соціальних та професійних груп, проекти з покращення транскордонної взаємодії між поліцією, роботу з мобільними даними у сфері кримінальних розслідувань, програми профілактики кібербезпеки.

Ще одна презентація з партнерської зустрічі представників ініціативи «Діалог безпеки»  22 грудня – від координатора регіональної платформи у Донецькій області Євгена Васильєва (Восток SOS). Він розповів про результати моніторингу порушень з боку силових та правоохоронних структур на Сході України:

З початку 2020 року отримано 464 звернення про порушення прав людини представниками силових структур. Основні типи неналежного поводження:

  • Бездіяльність;
  • Катування;
  • Незаконне затримання;
  • Перевищення повноважень;
  • Погрози життю.

Віктор Чупров, експерт ЕЦПЛ повідомив, що не зважаючи на пандемію та інші фактори соціальної нестабільності, на першому етапі роботи ініціативі «Діалог безпеки» вдалося виконати головні завдання: забезпечити запуск Регіональних платформ у всіх пілотних регіонах, створити та погодити з відповідними правоохоронними органами та організаціями громадянського суспільства нормативну базу для спільної діяльності в напрямку посилення захисту прав і свобод людини, регламент роботи Регіональної платформи. Завдяки сайту http://dialohbezpeky.org/ започатковано збір інформації про порушення прав людини.

ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ ДІАЛОГУ БЕЗПЕКИ У 2021 РОЦІ

Новий етап проекту передбачає розбудову Регіональних платформ та залучення нових учасників до спільної роботи, розширення кола областей, де вони будуть функціонувати, інформування громадськості та потенційних партнерів про механізми функціонування платформ, освітні заходи для представників громадських організацій та журналістів, а також узагальнення кращих практик діяльності і проведення адвокаційних заходів щодо запровадження діалогу безпеки у всіх областях держави.

Управління СБУ в пілотних регіонах (на підставі підписаного Меморандуму про співпрацю в рамках ініціативи) Національна поліція України (Управління дотримання прав людини Національної поліції України, ГУНП та Управління патрульної поліції в пілотних регіонах) Державна прикордонна Служба України (регіональні управління) Збройні сили України (підрозділи цивільно-військового співробітництва) Координаційний центр правової допомоги Міністерства юстиції України (Регіональні центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги в пілотних регіонах) Уповноважений Верховної Ради України з прав людини (регіональні представництва Уповноваженого з прав людини) Представники місцевих органів самоврядування (в пілотних регіонах) Представники громадських організацій (в пілотних регіонах)

ПАРТНЕРИ, ЩО БЕРУТЬ УЧАСТЬ У РОБОТІ РЕГІОНАЛЬНИХ ПЛАТФОРМ:

ВІКТОР ЧУПРОВ, експерт проєкту, Київ, 098 92 54 545, [email protected]

СЕРГІЙ ІЛЛЮК, експерт проєкту, Рівне, 096 821 06 64, [email protected]

ІРИНА ЛОМКОВА, координаторка у Луганській обл., 050 954 08 20, [email protected]

ВОЛОДИМИР КУЦЕНКО, координатор у Херсонській обл., 066 901 30 83, [email protected]

ОКСАНА КРУПІЙ, координаторка у Дніпропетровській обл., 097 541 38 55, [email protected]

ЄВГЕН ВАСИЛЬЄВ, координатор у Донецькій обл., 066 996 86 33, [email protected]

КОНТАКТИ:

  • ОЛЬГА ОСЕРЕДЧУК, координаторка у Хмельницькій обл., 098 253 03 20, [email protected]