Правосуддя в умовах збройного конфлікту на сході України: справа Євгена Бражнікова

29 жовтня 2021 року Оболонський районний суд м. Києва зробив другу спробу розпочати судові слухання у справі колишнього в’язня «Ізоляції» Євгена Бражнікова, обвинуваченого у катуваннях та жорстокому поводженні з іншими в’язнями. Судове засідання, на яке очікували четверо журналістів, представник Моніторингової місії ООН з прав людини та двоє потерпілих з адвокатом, розпочалося на дві години пізніше, ніж було призначено й загалом тривало менше п’яти хвилин.

Суддя Сергій Родіонов доповів, що обвинувачений Євген Бражніков із захисником вдруге не з’явилися на суд.

«У зв’язку з цим у мене клопотання про здійснення приводу за місцем його (Євгена Бражнікова – прим. Каплун Н.М.) проживання на наступний судовий розгляд, — зазначив прокурор Олександр Клещенко. – Також прошу суд надіслати листа на центр вторинної правової допомоги, який давав доручення захиснику щодо здійснення його захисту, [а саме] щодо його зайнятості на цих двох засіданнях, на які він не прибув. В зв’язку з цим прошу суд перенести судовий розгляд та призначити привід».

Привід – примусове супроводження особи, що викликається до суду, на судове засідання у призначений час.

Адвокат Станіслава Асєєва, посилаючись на ч. 1 ст. 323 Кримінально-процесуального кодексу України нагадав, що «суд має право постановити ухвалу про привід обвинуваченого або ухвалу про накладення на нього грошового штрафу. Так, дійсно обвинувачений не прибув вже двічі на судові засідання і [поважної причини щодо] його неприбуття – чи за станом здоров’я тощо, суд теж не має. Тому вважаємо за доцільне вжити такі заходи. Оскільки вони (тобто обвинувачений та його захисник – прим. Каплун Н.М.) не повинні зловживати своїми процесуальними правами».

Суддя відхилив клопотання прокурора та захисника потерпілого, зазначивши, що суд поки що не має відомостей про те, що обвинувачений Євген Бражніков повідомлений належним чином про час судового засідання. Також захисник обвинуваченого Віталій Гончаров вчасно повідомив суд про свою зайнятість у інших судових процесах, й суд вважає це поважною причиною для його відсутності на двох засіданнях. По тому суддя запропонував перенести засідання на 26 листопада, оскільки на той час суд вже буде поінформований про належність повідомлення обвинуваченого й зможе прийняти обґрунтоване рішення.

Журналісти та правозахисники декілька годин чекали на засідання суду, що тривало 5 хвилин

 

Судовий процес над Євгеном Бражніковим залишається у полі зору дослідників Восток SOS як один з процесів, що формують національну практику переслідування воєнних злочинців (стаття обвинувачення – 438 (жорстоке поводження з військовополоненими або цивільним населенням…, інші порушення законів та звичаїв війни) Кримінального кодексу України). Спостереження за ним є частиною комплексного дослідження проблем слідства та правосуддя у кримінальних провадженнях, відкритих щодо важких порушень прав людини, воєнних злочинів, злочинів проти людяності, які мали місце в умовах збройного конфлікту на сході України. Увага до цього процесу з боку ЗМІ, громадськості та міжнародних правозахисних організацій на нашу думку має гарантувати справедливість та публічність судового розгляду, який врешті-решт має розпочатися й вирішити надскладне питання – чи Євген Бражніков, незаконний в’язень «Ізоляції» 2016-2019 років, дійсно винний у катуваннях щонайменше дев’яти потерпілих, чи його дії були продиктовані його вразливим становищем й особистою неспроможністю не коритися злочинним наказам адміністрації незаконної тюрми?